+31 (0)488 421100

Duurzame hogedrukreiniging: onze visie

Als hogedrukproducent staan wij dicht op de ontwikkelingen binnen de reinigingsmarkt. Zo zien we dat er een transitie gaande is van de traditionele brandstofaandrijving naar elektrisch aangedreven. De gemeentes streven naar emissieloos hogedrukreiniging. Ook voor het verwarmen van water wordt er hard gewerkt aan duurzamere oplossingen, zo zijn er verwarmingsketels binnen hogedrukinstallaties die water kunnen verwarmen met hernieuwbare brandstoffen gemaakt van o.a. plantaardige oliën, dierlijk vet, frituurvet en andere resten van voedselproductie. Dankzij deze transitie is het hedendaags mogelijk om een professionele hogedrukinstallatie in een bus of aanhanger te bouwen die emissieloos is.

In dit artikel deel ik onze visie over de ontwikkelingen en wat wij verwachten dat er in de toekomst te wachten staat voor ons als producent, maar ook voor professionele schoonmaakbedrijven en gemeentes. Ons doel met dit artikel is om lezers te informeren vanuit onze kennis en ervaring.

Duurzame hogedrukreiniging: onze visie

Het verschil tussen de brandstof en elektrische aandrijving bij industriële hogedrukreinigers
Het gebruik van hogedrukinstallaties is essentieel voor veel verschillende toepassingen, zoals reiniging en onderhoud van gebouwen, voertuigen en industriële apparatuur. Er zijn twee belangrijke soorten hogedrukinstallaties: brandstof aangedreven en elektrisch aangedreven. In dit stuk zal ik uitleggen waarom elektrisch aangedreven hogedrukinstallaties beter zijn, meer perspectief hebben en inspelen op de verduurzaming in Nederland.

Ten eerste zijn elektrisch aangedreven hogedrukinstallaties milieuvriendelijker dan brandstof aangedreven hogedrukinstallaties. Het gebruik van brandstoffen zoals diesel of benzine draagt bij aan de uitstoot van schadelijke gassen en de klimaatverandering. Elektrische hogedrukinstallaties daarentegen werken zonder emissies en dragen dus niet bij aan de luchtvervuiling en de opwarming van de aarde.

Ten tweede zijn elektrisch aangedreven hogedrukinstallaties efficiënter en kostenbesparend op lange termijn. Brandstof aangedreven hogedrukinstallaties hebben brandstof nodig om te functioneren, wat kan resulteren in hoge brandstofkosten en onderhoudskosten voor de motor en het brandstofsysteem. Elektrische hogedrukinstallaties werken daarentegen met behulp van elektromotoren, waardoor er minder onderhoud nodig is en er minder slijtage van onderdelen optreedt. Bovendien zijn de operationele kosten voor elektrische hogedrukinstallaties lager, omdat elektriciteit goedkoper is dan brandstof.

Ten derde spelen elektrisch aangedreven hogedrukinstallaties in op de verduurzaming van Nederland en de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat er in de toekomst steeds meer aandacht zal worden besteed aan duurzame oplossingen en energiezuinige apparatuur. Elektrische hogedrukinstallaties passen goed in dit plaatje en zullen daarom steeds meer gebruikt worden.

Kortom, elektrisch aangedreven hogedrukinstallaties zijn milieuvriendelijker, efficiënter en kostenbesparend op lange termijn en spelen in op de verduurzaming in Nederland. Het is daarom aan te raden om te investeren in deze duurzame oplossing en zo bij te dragen aan een schoner en groener milieu.

De voordelen van elektrische hogedrukreiniging

Als hogedrukproducent bieden wij beide aandrijvingen aan en kunnen je daarom voorzien van een objectieve blik. Door onze ervaringen weten wij wat de voor- en nadelen zijn van de elektrische aandrijving ten opzichte van de brandstofaandrijving

Hieronder zet ik de voordelen van een elektrische hogedrukinstallatie op een rij.

Milieuvriendelijk
Door het elimineren van brandstof komen er geen uitlaatgassen vrij tijdens het reinigen. Dit is bevorderlijk voor de gezondheid van de gebruiker, omstanders en omwonenden. Daarnaast is het algemeen bekend dat elektrisch beter is dan brandstof als we kijken naar de totale CO2-uitstoot bij frequent gebruik. Ook kun je met zonnepanelen op de aanhanger of voertuig tijdens het reinigen laden en de installatie voorzien van groene stroom. Wanneer groene energiebronnen zoals wind- en zonne-energie bij gebruikers of energieleveranciers blijven toenemen wordt de elektrische aandrijving op langere termijn nog milieuvriendelijker.

Geluidsreductie
Net als bij een elektrische auto is er bij een elektrische hogedrukinstallatie sprake van enorme geluidsreductie. Voor de gebruiker is dit erg prettig, zeker wanneer de gebruiker een lange werkdag voor de boeg heeft. De omwonenden en omstanders hebben ook geen last van het geluid. Ideaal dus wanneer er gereinigd wordt in de binnenstad of buiten werktijden om.

In Nederland geldt de regel dat er bij dagelijkse bloostelling boven 85 dB verplicht gehoorbescherming gedragen dient te worden door de gebruiker. Met onze elektrische hogedrukinstallatie zit je hier ruim onder, zelfs als je direct naast de hogedruktrailer werkzaam bent.

Minder onderhoudskosten
Bij een elektrische aandrijving vervallen enorm veel onderdelen ten opzichte van een traditionele brandstof aandrijving. Zo zijn er geen brandstof, olie of luchtfilters bij een elektromotor. Hoe minder onderdelen er aanwezig zijn, hoe minder onderdelen simpelweg kunnen slijten of defect kunnen raken. Ook zijn er geen trillingen die op lange termijn ervoor zorgen dat componenten toe zijn aan vervanging.

Een onderhoudsbeurt bij een elektrische hogedrukinstallatie bestaat uit het controleren van mogelijke degradatie van het accupakket. Daarnaast ook het controleren of vervangen (indien nodig) van de koolborstels. Dit scheelt aanzienlijk met een traditionele onderhoudsbeurt in werkuren en onderdelen.

Ben je op zoek naar een duurzame hogedruktrailer of hogedrukinstallatie geschikt voor gevelreiniging, graffitiverwijdering en andere professionele reinigingswerkzaamheden?

Bekijk dan onze accu aangedreven hogedrukinstallatie geschikt voor inbouw in een voertuig en in hogedrukaanhangers.

De nadelen van elektrische hogedrukreiniging

Elk product heeft voor- en nadelen. Zo ook de elektrische hogedrukinstallatie. Volgens onze visie zijn deze nadelen echter op te lossen middels een goede voorbereiding en planning in je reinigingswerkzaamheden.

Hieronder benoem ik enkele nadelen in vergelijking met een brandstof aangedreven hogedrukinstallatie.

Aanschafprijs
Als producent werk je met, nu nog, prijzige accupakketten. Het accupakket is veruit het duurste component binnen de hogedrukinstallatie en is ook aanzienlijk duurder dan een brandstof aandrijving. Dit gaat echter puur om de aanschafprijs en niet extra kosten van onderhoud en brandstof. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat het break-even punt ongeveer 2-3 jaar na aanschaf is bereikt. Vanaf dat punt is het voordeliger om een accu aangedreven hogedrukinstallatie te hebben.

Opladen
Net als een elektrische auto moet je een elektrische hogedrukinstallatie opladen middels een laadkabel. Dit kun je het beste s' nachts doen zodat je elke ochtend met een volle accu kunt gaan werken. Het kan zijn dat je accupakket leeg raakt gedurende de dag en helaas kun je dan niet zoals met brandstof snel even bijtanken.

Ontwikkelingen
De ontwikkelingen rondom accu's gaan razendsnel. Het grootste nadeel als koper is dat je na enkele jaren meemaakt dat er betere accupakketten zijn gezien de razendsnelle ontwikkelingen. Het zal niet binnen enkele jaren zijn, maar het verschil met de accu's van nu en 5-10 jaar geleden is aanzienlijk.

Komen er waterstof hogedrukreinigers?
Wij hebben natuurlijk geen glazen bol, maar volgens ons klinkt het onlogisch. Waarom? Omdat je ziet dat vergelijkbare elektrische producten met een accu domineren en steeds beter worden. Wij verwachten dat accu's en laadnetwerken dusdanig verbeterd worden de komende jaren waardoor de kansen van waterstof om door te breken in dit segment steeds kleiner worden. 

Je zult bijvoorbeeld ook niet snel een fiets op waterstof zien, simpelweg omdat het niet nodig is omdat het nu al in de praktijk prima kan. Zeker bij disruptieve technologieën waar veel R&D in wordt gestopt, zal je verbaast zijn waar we over 5-10 jaar staan. Op dit moment zijn veel grote bedrijven bezig met de elektrificatie van brandstof producten. Wij kunnen anno 2022 bijvoorbeeld moeilijk geloven dat we met loodzuur accu's begonnen die honderden kilo's meer wogen dan de huidige accupakketten die wij hanteren. Met dit in gedachte zien wij de toekomst betreft accu aandrijving positief in, naast het feit dat er nog steeds enorm veel baanbrekende ontdekkingen worden gedaan rondom de mogelijkheden rondom accu's, zien wij ook een duidelijk pad naar de betaalbaarheid hiervan. Een win-win situatie, vinden wij.

Warm water hogedrukreiniging op biomassa 

Traditionele dieselbrandstof is al decennialang een belangrijke brandstof voor de transportsector en ook binnen de reinigingsindustrie. Het is bij onze verwarmingsketels mogelijk om de warmteketel van een hogedrukreiniger op HVO dieselbrandstof te laten werken. De HVO dieselbrandstof is milieuvriendelijk en de verbranding is vergelijkbaar met de traditionele dieselbrandstof. Waarom wij aanraden om de HVO dieselbrandstof in overweging te nemen: Hoewel traditionele dieselbrandstof een efficiënte en krachtige brandstof is, brengt het ook ernstige nadelen met zich mee. Het gebruik van dieselbrandstof resulteert in een hoge uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof, stikstofoxiden, zwaveloxiden en koolstofdioxide, wat leidt tot luchtvervuiling en klimaatverandering.

Om deze nadelen te verminderen, zijn er alternatieve brandstoffen ontwikkeld, waaronder duurzame diesel alternatieven. Duurzame diesel alternatieven zijn hernieuwbare brandstoffen die worden geproduceerd uit plantaardige oliën of afvalproducten zoals dierlijk vet, frituurvet en resten van voedselproductie. Deze alternatieven zijn ontworpen om de milieueffecten van traditionele dieselbrandstoffen te verminderen en tegelijkertijd een efficiënte en krachtige brandstof te bieden voor transport en industriële toepassingen.

Het gebruik van duurzame diesel alternatieven heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele dieselbrandstof. Een van de belangrijkste voordelen is dat duurzame diesel alternatieven een veel lagere uitstoot van schadelijke stoffen hebben dan traditionele dieselbrandstoffen. Deze alternatieven kunnen de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden met tot wel 50% verminderen, en de uitstoot van zwaveloxiden met bijna 100%. Dit leidt tot een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit en een vermindering van de gezondheidsrisico's voor mens en milieu.

Een ander belangrijk voordeel van duurzame diesel alternatieven is dat ze hernieuwbaar zijn en daarom een duurzame oplossing bieden voor de transport- en industriële sector. In tegenstelling tot traditionele dieselbrandstof, die afhankelijk is van fossiele brandstoffen, worden duurzame diesel alternatieven geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals plantaardige oliën en afvalproducten. Dit zorgt voor een duurzame oplossing die de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert.

Ondanks de voordelen van duurzame diesel alternatieven zijn er ook enkele nadelen en uitdagingen verbonden aan het gebruik ervan. Zo zijn duurzame diesel alternatieven vaak duurder dan traditionele dieselbrandstoffen. Bovendien zijn er beperkingen aan de beschikbaarheid van duurzame grondstoffen en productiecapaciteit, wat de grootschalige implementatie van duurzame dieselalternatieven kan beperken.

Hopelijk heeft het bovenstaande artikel je geholpen. Voor meer vragen, neem gerust contact met ons op en we kijken samen met jou naar de mogelijkheden!