+31 (0)488 421100

Duurzame hogedrukreiniging: onze visie

Als hogedrukproducent staan wij dicht op de ontwikkelingen binnen de reinigingsmarkt. Zo zien we dat er een transitie gaande is van de traditionele brandstofaandrijving naar elektrisch aangedreven. De gemeentes streven naar emissieloos hogedrukreiniging.

Ook voor het verwarmen van water wordt er hard gewerkt aan duurzamere oplossingen. Toch zijn er de nodige obstakels die overwonnen moeten worden om dit voor elkaar te krijgen.

In 2011 begonnen wij als hogedrukproducent met het onderzoeken en produceren van een pro-type elektrisch aangedreven hogedrukinstallatie met een werkdruk van 200 bar en wateropbrengst van 15 liter per minuut. Als pionier op het gebied van duurzame hogedrukinstallaties hebben we de nodige technische obstakels overwonnen en weten wij precies wat de klant nodig heeft.

In dit artikel deel ik onze visie over de ontwikkelingen en wat wij verwachten dat er in de toekomst (mogelijk) te wachten staat voor ons als producent, maar ook voor professionele schoonmaakbedrijven en gemeentes.

Duurzame hogedrukreiniging: onze visie

Het verschil tussen de brandstof en elektrische aandrijving bij industriële hogedrukreinigers
Een lange tijd waren industriële hogedrukreinigers in aanhangers en voertuigen uitsluitend brandstof aangedreven. Toch zien we dat er steeds meer elektrische aandrijvingen op de markt komen omdat de vraag vanuit gemeentes en schoonmaakbedrijven groeit. Er zijn in Nederland bijvoorbeeld Milieuzones voor vervuilende auto’s en met de toekomstige klimaatdoelen verwachten wij dat industriële reiniging ook duurzamer moet.

Bij een brandstof aangedreven hogedrukinstallatie kun je onafhankelijk reinigen en kun je op veel plekken terecht om brandstof te tanken. Bij een elektrisch aangedreven hogedrukinstallatie is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Zorg dat je buiten de werkuren om het accupakket oplaadt en laadt wanneer je bijvoorbeeld pauze of andere stagnatie hebt tijdens je werkdag.

Met een elektrische aandrijving is de reiniging qua werking hetzelfde bij een druk tot circa. 200 bar en wateropbrengst van circa. 15 liter per minuut. Echter zijn er voor de gebruiker en omstandiger veel voordelen. De voor- en nadelen van elektrisch reinigen benoem ik in het volgende stuk.

De voordelen van elektrische hogedrukreiniging

Als hogedrukproducent bieden wij beide aandrijvingen aan en kunnen je daarom voorzien van een objectieve blik. Door onze ervaringen weten wij wat de voor- en nadelen zijn van de elektrische aandrijving ten opzichte van de brandstofaandrijving

Hieronder zet ik de voordelen van een elektrische hogedrukinstallatie op een rij.

Milieuvriendelijk
Door het elimineren van brandstof komen er geen uitlaatgassen vrij tijdens het reinigen. Dit is bevorderlijk voor de gezondheid van de gebruiker, omstanders en omwonenden. Daarnaast is het algemeen bekend dat elektrisch beter is dan brandstof als we kijken naar de totale CO2-uitstoot bij frequent gebruik. Ook kun je met zonnepanelen op de aanhanger of voertuig tijdens het reinigen laden en de installatie voorzien van groene stroom. Wanneer groene energiebronnen zoals wind- en zonne-energie bij gebruikers of energieleveranciers blijven toenemen wordt de elektrische aandrijving op langere termijn nog milieuvriendelijker.

Geluidsreductie
Net als bij een elektrische auto is er bij een elektrische hogedrukinstallatie sprake van enorme geluidsreductie. Voor de gebruiker is dit erg prettig, zeker wanneer de gebruiker een lange werkdag voor de boeg heeft. De omwonenden en omstanders hebben ook geen last van het geluid. Ideaal dus wanneer er gereinigd wordt in de binnenstad of buiten werktijden om.

In Nederland geldt de regel dat er bij dagelijkse bloostelling boven 85 dB verplicht gehoorbescherming gedragen dient te worden door de gebruiker. Met onze elektrische hogedrukinstallatie zit je hier ruim onder, zelfs als je direct naast de hogedruktrailer werkzaam bent.

Minder onderhoudskosten
Bij een elektrische aandrijving vervallen enorm veel onderdelen ten opzichte van een traditionele brandstof aandrijving. Zo zijn er geen brandstof, olie of luchtfilters bij een elektromotor. Hoe minder onderdelen er aanwezig zijn, hoe minder onderdelen simpelweg kunnen slijten of defect kunnen raken. Ook zijn er geen trillingen die op lange termijn ervoor zorgen dat componenten toe zijn aan vervanging.

Een onderhoudsbeurt bij een elektrische hogedrukinstallatie bestaat uit het controleren van mogelijke degradatie van het accupakket. Daarnaast ook het controleren of vervangen (indien nodig) van de koolborstels. Dit scheelt aanzienlijk met een traditionele onderhoudsbeurt in werkuren en onderdelen.

Ben je op zoek naar een duurzame hogedruktrailer of hogedrukinstallatie geschikt voor gevelreiniging, graffitiverwijdering en andere professionele reinigingswerkzaamheden?

Bekijk dan onze accu aangedreven hogedrukinstallatie geschikt voor inbouw in een voertuig en in hogedrukaanhangers.

De nadelen van elektrische hogedrukreiniging

Elk product heeft voor- en nadelen. Zo ook de elektrische hogedrukinstallatie. Volgens onze visie zijn deze nadelen echter op te lossen middels een goede voorbereiding en planning in je reinigingswerkzaamheden.

Hieronder benoem ik enkele nadelen in vergelijking met een brandstof aangedreven hogedrukinstallatie.

Aanschafprijs
Als producent werk je met, nu nog, prijzige accupakketten. Het accupakket is veruit het duurste component binnen de hogedrukinstallatie en is ook aanzienlijk duurder dan een brandstof aandrijving. Dit gaat echter puur om de aanschafprijs en niet extra kosten van onderhoud en brandstof. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat het break-even punt ongeveer 2-3 jaar na aanschaf is bereikt. Vanaf dat punt is het voordeliger om een accu aangedreven hogedrukinstallatie te hebben.

Opladen
Net als een elektrische auto moet je een elektrische hogedrukinstallatie opladen middels een laadkabel. Dit kun je het beste s' nachts doen zodat je elke ochtend met een volle accu kunt gaan werken. Het kan zijn dat je accupakket leeg raakt gedurende de dag en helaas kun je dan niet zoals met brandstof snel even bijtanken.

Ontwikkelingen
De ontwikkelingen rondom accu's gaat razendsnel. Het grootste nadeel als koper is dat je na enkele jaren meemaakt dat er betere accupakketten zijn gezien de razendsnelle ontwikkelingen. Het zal niet binnen enkele jaren zijn, maar het verschil met de accu's van nu en 5-10 jaar geleden is aanzienlijk.

Komen er waterstof hogedrukreinigers?
Wij hebben natuurlijk geen glazen bol, maar volgens ons klinkt het onlogisch. Waarom? Omdat je ziet dat vergelijkbare elektrische producten met een accu domineren en steeds beter worden. Wij verwachten dat accu's en laadnetwerken dusdanig verbeterd worden de komende jaren waardoor de kansen van waterstof om door te breken in dit segment steeds kleiner worden.

Je zult bijvoorbeeld ook niet snel een fiets op waterstof zien, simpelweg omdat het niet nodig is omdat het nu al in de praktijk prima kan. Zeker bij disruptieve technologieën waar veel R&D in wordt gestopt, zal je verbaast zijn waar we over 5-10 jaar staan. Op dit moment zijn veel grote bedrijven bezig met de elektrificatie van brandstof producten. Wij kunnen anno 2022 bijvoorbeeld moeilijk geloven dat we met loodzuur accu's begonnen die honderden kilo's meer wogen dan de huidige accupakketten die wij hanteren.

Hopelijk heeft het bovenstaande artikel je geholpen. Voor meer vragen, neem gerust contact met ons op en we kijken samen met jou naar de mogelijkheden!