+31 (0)488 421100

Een hogedrukreiniger kopen voor professioneel gebruik? 5 belangrijke tips

Wanneer je industrieel en vaak reinigt is het belangrijk dat je beschikt over de juiste schoonmaakapparatuur. Het aanbod is enorm en er zijn veel specificaties die belangrijk zijn. Om jou te helpen hebben wij de belangrijkste tips voor het kiezen van een hogedrukreiniger op een rijtje gezet. Na het lezen van deze tips weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een professionele hogedrukreiniger.

Waar let je op bij de aanschaf van een hogedrukinstallatie?
Bij het kiezen van een hogedrukreiniger is het belangrijk dat je kijkt naar de werkdruk, watercapaciteit, aandrijving en of je met warm water wilt reinigen. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je stationair of mobiel wilt reinigen.

Een hogedrukreiniger kopen voor professioneel gebruik? 5 belangrijke tips



Tip 1: Weet waar je de professionele hogedrukreiniger voor wilt gebruiken

Voordat je rond gaat kijken naar een professionele hogedrukreiniger is het belangrijk om te weten waarvoor je de hogedrukreiniger wilt gebruiken. Bij industriële reinigingswerkzaamheden zijn de specificaties van een hogedrukreiniger cruciaal.

De werkdruk, watercapaciteit en optie voor warm water zijn van belang bij de verschillende reinigingsklussen. Met meer werkdruk of watercapaciteit is het mogelijk om bepaalde hardnekkige vervuiling te reinigen op een passende manier. Teveel werkdruk of watercapaciteit kan het vervuilde object beschadigen. Met de optie warm water wordt bijvoorbeeld vetten of andere chemische vervuiling krachtig gereinigd.

Voor huis en tuin reiniging is een werkdruk onder de 100 bar in de meeste gevallen voldoende. Een werkdruk tussen de 100-200 bar is vaak geschikt voor het reinigen van oppervlaktes en voertuigen. Boven de 200 bar is er sprake van professionele reiniging en is de kwaliteit van de hogedrukreiniger een stuk belangrijker. Zo wordt bijvoorbeeld voor professionele gevelreiniging gebruik gemaakt van de combinatie hogedruk (200 bar of hoger) en warm water tot 90°C.

Het is dus belangrijk om te weten wat nodig is om de vervuiling te verwijderen op een effectieve manier. Deze informatie is online verkrijgbaar en mocht dit niet verkrijgbaar zijn kun je een hogedrukreiniger huren om te ervaren hoe het in de praktijk werkt. Uiteraard kunnen wij jou ook voorzien van vrijblijvend advies.

Tip 2: Zorg dat je de belangrijkste specificaties van de professionele hogedrukreiniger kent

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar in de werkelijkheid valt dit reuze mee. Het is handig om te weten omdat je bij eventuele storingen zelf kunt inschatten wat de oplossing kan zijn. Hiermee kun je snel schakelen met je leverancier en zo snel mogelijk weer verder met je reinigingsklus.

Hieronder leg ik de belangrijkste specificaties kort maar krachtig uit:

Werkdruk
Dit is de kracht waarmee het water uit de hogedrukreiniger gespoten wordt. De werkdruk wordt uitgedrukt in de term ‘bar’. De werkdruk is op de meeste hogedrukreinigers regelbaar, zo kun je in de praktijk beginnen met minder druk en dit langzaam opbouwen om ervoor te zorgen dat je niet onnodige kracht van de hogedrukreiniger vraagt. Dit is beter voor de componenten, verbruik en geluid.

Watercapaciteit
Bij een hogedrukreiniger is naast de werkdruk ook de watercapaciteit in liters per minuut (of uur) van belang. Hoe hoger de watercapaciteit, hoe meer water er uit de spuitgarnituur gespoten kan worden.

Aandrijving
Bij hogedrukreinigers zijn er verschillende aandrijvingen mogelijk, afhankelijk van de werkdruk en watercapaciteit. De aandrijvingen zijn in twee varianten verkrijgbaar: elektrisch of brandstof. De verschillende mogelijkheden per aandrijving lees je bij tip 4.

Branderketel
Met een branderketel kun je met warm water reinigen, een branderketel is dus niet aanwezig bij koud water hogedrukreinigers. Met een branderketel wordt het water verwarmd middels een spiraal. Het verwarmde water komt vervolgens uit de spuitlans. De gewenste temperatuur is handmatig in te stellen middels een thermostaat. Het is beter om zoveel mogelijk te werken zonder warm water vanwege de uitlaatgassen en kostenbesparing van de brandstof.

 

Tip 3: Kies de juiste aandrijving voor de hogedrukreiniger

Voor het bepalen van de juiste aandrijving is het belangrijk om te weten waar je van plan bent te gaan reinigen. De voorzieningen verschillen per locatie en met een goede voorbereiding kun je op voorhand al beslissen om ervoor te kiezen om belangrijk onafhankelijk te reinigen.

Elektrische aandrijving
Bij een relatief lage werkdruk en watercapaciteit is het mogelijk om de hogedrukreiniger met een stekker aan te sluiten op een 220V (netstroom) aansluiting. In ons assortiment is de maximale werkdruk bij op een 220V aansluiting circa. 170 bar in combinatie met een watercapaciteit van 10 liter per minuut.

Mocht er meer werkdruk en watercapaciteit nodig zijn dan wordt het vermogen groter en is er meer stroom nodig voor de elektrische aandrijving. Bij deze krachtigere hogedrukreinigers is het mogelijk om op 400V (krachtstroom) te laten werken. Met krachtstroom hogedrukreinigers is het mogelijk om met meer werkdruk en/of watercapaciteit te werken.

Zo heeft de Mazzoni K8000 TVS hogedrukreiniger een werkdruk van 400 bar en watercapaciteit van 14 liter per minuut. Mocht je juist meer watercapaciteit willen dan is er de Mazzoni K7000 TST hogedrukreiniger met een werkdruk van 150 bar en watercapaciteit van 40 liter per minuut.

Voor industriële hogedrukinstallaties geschikt voor intensief gebruik is het tevens mogelijk om onafhankelijk te reinigen. Hierbij wordt de hogedrukinstallatie volledig elektrisch aangedreven en wordt de stroom verkregen middels een accupakket. Deze elektrische hogedrukinstallatie is verkrijgbaar in een gewenst voertuig of aanhangwagen.

LET OP: Bij elektrische aandrijvingen middels een 220V (netstroom) of 400V (krachtstroom) stopcontact is het belangrijk dat de groepenkasten geschikt zijn. Controleer altijd of het mogelijk is om de hogedrukreiniger aan te sluiten op het stopcontact.

Brandstof aandrijving
Wanneer je onafhankelijk wilt werken is de brandstof aandrijving een passend alternatief. Door de brandstofmotor met brandstoftank ben je niet afhankelijk van stroompunten en bijhorende vermogens. De gebruikelijke brandstoffen zijn benzine en diesel.

Bij compacte hogedrukreinigers is er de keuze tussen benzine of diesel. Bij de grotere industriële hogedrukreinigers waar continu mee gewerkt wordt is een diesel aandrijving het meest gebruikelijk. Wanneer de hogedrukreiniger beschikt over een branderketel is het mogelijk om de opgeslagen brandstof te gebruiken voor zowel de aandrijving als de branderketel indien de brandstof hetzelfde is.

 

Tip 4: Kies tussen een stationaire of mobiele hogedrukreiniger

Bij een stationaire hogedrukreiniger heb je op een vaste locatie de hogedrukinstallatie staan. Dit scheelt het nodige werk qua logistiek, ook kun je hiermee de desbetreffende locatie hierop inrichten en eventueel later uitbreiden of aanpassen. Denk aan: waterpunt, stroompunt of brandstofpunt en eventuele rookafvoer. Met een optimale inrichting kun je veel tijd besparen door ervoor te zorgen dat de watertoevoer en stroom/brandstof continu geleverd wordt aan de hogedrukinstallatie tijdens het reinigen.

Een stationaire hogedrukinstallatie is dus ideaal wanneer reinigingswerkzaamheden op een vaste locatie plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld bij het reinigen van auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen of objecten.

Met een mobiele hogedrukreiniger ben je flexibeler, echter moet je per locatie ondervinden of de voorzieningen aanwezig zijn voordat je kan beginnen aan de reinigingsklus. Zo is het belangrijk dat je, indien de hogedrukreiniger geen watertank heeft, voorzien bent van watertoevoer. Ook moet je de hogedrukreiniger (inclusief attributen) van A naar B verplaatsen en de nodige attributen steeds aan- en afkoppelen.

Daarnaast werken veel mobiele hogedrukreinigers met een 220V (netstroom) of  400V (krachtstroom) stekker, hierbij is het dus ook van belang dat het desbetreffende stroompunt aanwezig is op de locatie. Ook is het van belang dat er brandstof getankt kan worden indien de hogedrukreiniger middels brandstof wordt aangedreven en/of voor de aanwezige branderketel.

Naast de professionele stationaire en mobiele hogedrukreinigers zijn er, zoals eerder benoemd, ook industriële hogedrukinstallaties die in een aanhanger of voertuig gebouwd kunnen worden. Deze hogedrukinstallaties bevatten een krachtige diesel- of elektromotor waarmee intensief en continu gewerkt kan worden.

Industriële hogedrukinstallaties bevatten de meest hoogwaardige componenten waardoor er moeiteloos intensief gereinigd kan worden. De technische levensduur is ook aanzienlijk langer dan bij professionele hogedrukreinigers.

De industriële hogedrukinstallaties werken door het intensieve gebruik voornamelijk op diesel brandstof, echter is de hogedrukinstallatie ook volledig elektrisch verkrijgbaar bij ons. Hiermee wordt reinigen in de binnenstad een stuk prettiger vanwege de geluidsreductie en het elimineren van uitlaatgassen. De aandrijving is volledig elektrisch en de stroom wordt verkregen uit een accupakket. Dit accupakket is compleet naar wens qua werktijd verkrijgbaar.

 

Tip 5: Kies de juiste accessoires voor je professionele hogedrukreiniger

Nu je hebt gelezen wat belangrijk is bij een hogedrukreiniger gaan we over op de accessoires bij een hogedrukreiniger. In de meeste gevallen is het mogelijk om aanvullende accessoires toe te passen op de hogedrukreiniger waardoor je specialistisch kunt reinigen. Zo zijn er speciale accessoires voor bijvoorbeeld terrasreiniging, gevelreiniging en rioolreiniging.

Hieronder benoem ik de veel voorkomende accessoires die je kunt toepassen op een hogedrukreiniger:

Spuitlans
De spuitlans wordt standaard meegeleverd bij hogedrukreinigers. De spuitlans is verkrijgbaar in een enkele en dubbele variant. Met de dubbele spuitlans kun je de werkdruk regelen middels de knop die op de lans gemonteerd zit.

Nozzle
In elke spuitlans zit een nozzle, ook wel sproeier genoemd. De juiste nozzle wordt bepaald op basis van de werkdruk, watercapaciteit en spuithoek. Het is belangrijk om te zorgen dat de juiste nozzle in de spuitlans zit, anders kan er sprake zijn van drukverlies of wordt de beveiliging van de hogedrukreiniger ingeschakeld en slaat de hogedrukreiniger automatisch af.

Er zijn vlakstraal en puntstraal nozzles. Bij kleinere oppervlaktes met hardnekkige vervuiling is een puntstraalnozzle uitermate geschikt. Voor grotere oppervlaktes met minder hardnekkige vervuiling is een vlakstraalnozzle geschikt.

Vuilfrees
Een vuilfrees is een roterende spuitkop die gebruikt wordt voor hardnekkig vervuiling. Door de dunne maar krachtige spuitstraal in combinatie met rotatie wordt een groter spuitoppervlakte gereinigd dan met een normale nozzle.

LET OP: Bij een vuilfrees is het van belang dat je altijd naar de grond richt voordat je begint met spuiten. Er zit namelijk een veer in de vuilfrees die kapot kan schieten wanneer je in een onnatuurlijke houding begint met spuiten.

Terrasreiniger
Met een terrasreiniger kun je oppervlaktes makkelijk en snel reinigen. Een terrasreiniger bevat 2 nozzles die in een roterende beweging draaien onder een afgedekte ronde RVS deksel. Deze terrasreinigers kun je eenvoudig koppelen aan het hogedrukpistool of hogedruklans.

Rioolreiniging
Voor lastig bereikbare plekken met vervuiling zijn rioolnozzles met bijhorende rioolslangen ideaal. De rioolnozzles bevat meerdere spuitgaten zo ingericht dat alles binnen bijvoorbeeld een buis wordt geraakt met de waterstraal. De rioolslangen zijn flexibel en dun en kunnen makkelijk geleid worden naar de bedekte oppervlaktes.

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een tweedehandse hogedruk aanhanger?

Als u van plan bent om een zware hogedrukinstallatie te installeren in een gesloten aanhangwagen, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste aanhangwagen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

Laadvermogen: Zorg ervoor dat de aanhangwagen voldoende laadvermogen heeft om het gewicht van de hogedrukinstallatie en alle accessoires te dragen. Het is belangrijk om het maximale laadvermogen van de aanhangwagen te kennen en ervoor te zorgen dat dit voldoende is voor uw specifieke installatie.

Afmetingen: Controleer of de afmetingen van de aanhangwagen voldoende zijn om de hogedrukinstallatie en alle accessoires te huisvesten. Meet de afmetingen van uw installatie zorgvuldig en vergelijk deze met de beschikbare ruimte in de aanhangwagen.

Ventilatie: Het is belangrijk om voldoende ventilatie te hebben in de aanhangwagen om de hogedrukinstallatie goed te laten functioneren. Zorg ervoor dat de aanhangwagen beschikt over voldoende ventilatieopeningen om de warmte af te voeren en frisse lucht toe te laten.

Beveiliging: Zorg ervoor dat de aanhangwagen is uitgerust met een goed beveiligingssysteem om de hogedrukinstallatie te beschermen tegen diefstal en vandalisme. Overweeg sloten op deuren/zijluiken van de aanhangwagen.

Stabiliteit: Zorg ervoor dat de aanhangwagen stabiel is en veilig kan worden getrokken met het gewicht van de hogedrukinstallatie.

Kortom, bij het kopen van een gesloten aanhangwagen voor een zware hogedrukinstallatie is het belangrijk om te letten op laadvermogen, afmetingen, ventilatie, beveiliging en stabiliteit om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en efficiënt kan worden vervoerd.

Ben je op zoek naar passend advies voor het aanschaffen van een hogedruktrailer of professionele hogedrukreiniger? Wij helpen je graag aan een passende hogedrukinstallatie voor jouw reinigingswerkzaamheden.

Neem gerust contact met ons op.